Frågor och svar

Här finns några vanliga frågor och svar om våra produkter. Hittar du inte svaret på din fråga, kontakta någon av våra säljare.

Basic-skopan och D-edition-skopan har samma skopkorg. Det som skiljer är hydrauliken och vingkonstruktionen. 

Hydrauliken är betydligt mer påkostad på D-edition med två separata hydraulsystem (en för varje vinge), den består av en kraftigare cylinder, ett crossover-block med chocker och en ackumulatortank på varje sida. Basic-skopan har en mindre kraftig cylinder och en gemensam ackumulatortank.

Basic-skopans vinge är 900 mm och D-edition-skopans vinge är 1200 mm. Båda vingarna är fjädrande och kompenserar på så sätt den alltid för den angreppsvinkel som chauffören har på skopan, dvs vingarna ligger plant mot marken även om man vinklar skopan.

Det finns flera produktfördelar med Siljums Multiskopa. Några exempel: Våra multiskopor har friflytande vingar och eftersom den fridlysande vingen är patenterad finns den inte hos någon annan tillverkare. D-edition har en kraftigare hydrauliklösning medan Basic motsvarar andra tillverkares hydrauliklösningar.

I och med att skopkorgen är samma hos multiskoporna kan man erhålla samma sparskär till både Multiskopa D-edition och Multiskopa Basic. I grunden är det skillnad när de monteras ut från oss och det är att D-edition har asymmetriska sparskär på yttre sparskären medan Basic har standardstål. 

Det går att välja mellan släta och tandade skär på skopkorgen samt släta eller perforerade ändbockade skär på vingarna.

För att möta våra kunders olika behov har vi tagit fram två olika planeringsskopor, Superior respektive HD

Superior-planeringsskopan finns i tre olika bredder och är framtagen med stöd från SSAB och har ett utförande med kvalitetsstämpeln ”Hardox in my body”. 

HD-planeringsskopan är en väl genomarbetad planeringsskopa som kan fås med eller utan vingar. 

Vill du jämföra våra planeringsskopor med andra tillverkares, se till att du jämför skopor som har likadant utförande och samma materialval i bottenplåt, slitribbor och skärstål.

Vi brukar säga att våra plogar inom X-line-serien är marknadens mest kompetenta plogar. Med det menar vi att plogens egenskaper uppfyller kraven för de flesta användares behov, förhållanden och arbetsuppgifter. 

Plogarna inom X-line-serien är tillräckligt tunga för att kunna isriva, de har en fjädrande vinge med en aggressiv angreppsvinkel samtidigt som bladet på vingen är friflytande. Hydrauliken är mycket servicevänlig eftersom stora delar av systemet är samlat i en hydraullåda ovanpå plogens livplåt.

Våra X-line-plogar har även dubbla säkerhetssystem, ett som är hydrauliskt och ett som har fjädrar. Allt för säkerheten för chauffören.

Vi på Siljum brukar prata om säkerhetssystem på plogarna. Det betyder att våra plogar har ett system som får plogbladet att snabbt och följsamt vinkla efter om man kör på något. Dessutom är de flesta av våra plogar utrustade med en fjädrande klaff som viker in under livplåten på plogen. Vingarna har ett system som gör att de fjädrar undan med hjälp av hydraulsystemet, tack vare chockventiler och ackumulatortank.

Vi kan leverera släta och perforerade sparskär till både klaffarna och vingarna.